Meubelafwerking

Meubels kunnen met verschillende decoratieve oppervlakken worden afgewerkt, het zogenaamde decoratief laminaat. Een meubel kan bijvoorbeeld een decoratief laminaat van echt hout hebben of zijn afgewerkt met een kunststof met een imitatie houtmotief. De decoratieve laminaten die wij standaard leveren, worden hieronder genoemd. Andere toplagen kunnen op aanvraag geleverd worden. Elke toplaag heeft bepaalde eigenschappen die een meubel een eigen karakteristiek geeft.

Meubellinoleum

Meubellinoleum is een linoleum dat speciaal ontwikkeld is voor het afwerken van meubels en is niet hetzelfde als linoleum vloerbedekking. Meubellinoleum is een duurzaam alternatief voor veel gebruikte kunststofafwerkingen als HPL en LPL (melamine).  
 
Het is een milieuvriendelijk materiaal dat gemaakt wordt van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen.  Meubellinoleum is uniek in de wereld en wordt alleen geproduceerd door Forbo Flooring in Assendelft, Nederland. 
 
Lees meer over dit unieke materiaal.

Hard Plastic Laminaat (HPL)

Hard Plastic Laminaat (HPL)is een dikke, slijtvaste en stootvaste kunststof die achteraf in de meubelfabriek op plaatmateriaal wordt verlijmd (geperst). Vaak wordt MDF of multiplex gebruikt als basisplaat.  
 
De laag van kunsthars (melamine) ge├»mpregneerde papierlagen wordt onder een zeer hoge druk en temperatuur geperst . HPL heeft daarom een harde toplaag. Melaminehars is een harde synthetisch gemaakte stof (kunsthars). Hieruit resulteert ook de grote kras- en slijtvastheid van HPL en bestendigheid tegen chemicali├źn en hitte. HPL wordt vaak toegepast in hoogbelaste omgevingen zoals werkbladen in keukens.

Houtfineer

Fineer is gemaakt van echt hout en is in diverse soorten en kwaliteiten te krijgen. Het dunne fineer (meestal 0.5 tot 1.5 millimeter dik) wordt verkregen door een boomstam van een bepaalde houtsoort dun te schillen. Hierdoor ontstaan dunne vellen die op plaatmateriaal geplakt kunnen worden om daarmee een meubel te maken. Vaak heeft fineer nog diverse behandelingen nodig. Na het persen op plaatmateriaal moet het nog diverse malen geschuurd en gelakt worden.
Echt houtfineer geeft een prachtig resultaat en is een economisch en technisch alternatief voor een meubel in volledig hout. Er is keuze uit diverse houtsoorten die elk hun eigen charme hebben.